Ipari vegyszerek: a sósav

A sósav (HCl) az ipari vegyszerek közé tartozik, a hidrogén-klorid tiszta, színtelen, szúrós szagú vizes oldata. A természetben is megtalálható, a gyomorsav egyik alkotórésze.

Vegyiparban a PVC előállításához használják, de számos kisebb mennyiséget felhasználó alkalmazása is van, pl. használatos háztartási tisztítószerként, vízkőoldóként, valamint felhasználják élelmiszer-adalékok előállításához is. Az egész világ együttes sósavtermelése kb. 20 millió tonnára tehető.

A sósavat hidrogén-klorid vízben történő oldásával készítik. Hidrogén-kloridot számos eljárással gyártanak, így többféle kiindulási anyaga is van, de nagy mennyiségben történő gyártásához majdnem mindig más vegyi anyagok ipari méretben történő gyártása szükséges.

Ipari célra általában 38%-os töménységig állítják elő, mivel az e feletti töménység tárolása és kezelése már speciális óvintézkedéseket igényel.

A tömény sósav savas köd képződésével jár, mely marja az emberi szöveteket, maradandó károsodással járhat az emberi testre, így használata minden alkalommal fokozott figyelmet igényel. Emellett hipóval történő keveredéskor mérgező klórgáz szabadul fel.