Melyik a jó motorolaj?

A motorolajoknak három nagy csoportját különböztethetjük meg, ásványolajok, szintetikus olajok és félszintetikus olajok. Cikkünkben ezeket fogjuk összehasonlítani, hogy el tudjuk dönteni, melyik a megfelelő számunkra.

Az ásványolajok ásványi alapolaj (finomított, viasztalanított kőolaj) és adalékok keveréke. Mivel a alapolaj adott, így nehezebb a célnak megfelelően előállítani. A motor hűtését tekintve kevésbé kiszámíthatók, és könnyebben is koszolódnak, mint a szintetikus olajok.

A szintetikus olajokat laboratóriumi körülmények között szintetizált alapolajokból állítják elő. Ennek a tervezésnek, előállításnak köszönhetően sokkal kiszámíthatóbb és állandóbb minőséget képviselnek, mint az ásványanyagok. Mivel kifejezetten kenőanyagnak tervezik őket, így biztosak lehetünk benne, hogy az elvégzendő feladatot szem előtt tartva vannak elkészítve. A szintetikus olajok nagyon jól tűrik a hőt, és nincs kokszképződés használatukkor. Hideg állapotban a szintetikus olajok rendelkeznek a legjobb folyási tulajdonságokkal, így hideg körülmények között (télen), amikor tovább tart az üzemi hőmérséklet elérése, sem kell attól félni, hogy kárt teszünk a motorban, ha nem járatjuk egy kicsit a motort elindulás előtt.

A félszintetikus olajok alapolajai szintén ásványi alapolajok, azonban az ásványolajokkal ellentétben átesnek egy finomítási szakaszon. Ennek köszönhetően olyan ásványi olajat kapunk, mely tulajdonságait tekintve a szintetikus motorolajhoz hasonlítanak.