A gumikopás fajtái

A gumikopás fajtáiA gumiabroncsok egyik gyakori problémája, hogy elkopnak. Az egyenletes kopás nem okoz nagyon nagy problémákat, azonban a szabálytalan kopások miatt a gumit gyakran a várható élettartam előtt már jóval előbb ki kell cserélni, ami felesleges pénzkidobást fog jelenteni.

Nem véletlenül adják meg a gyártók, hogy milyen nyomásra van szükség a gumikban, ugyanis a nem megfelelő nyomás hatására különböző problémák léphetnek fel. Túltöltött gumi esetén a gumi futófelületének közepét kinyomja a nyomás, ami miatt a gumi közepe sokkal gyorsabbak fog kopni, mint a gumi szélei. Alultöltött gumi esetén a probléma éppen ellentétes, ugyanis a gumi szélei fognak hamarabb elkopni, ugyanis a gumi szélei találkoznak többet az úttal. Többek között ezek miatt is érdemes ügyelni arra, hogy megfelelő nyomás legyen mindig az autógumikban használat közben.

Féloldalas kopás akkor jelentkezik, ha az autó futóműve nem jól van beállítva, és emiatt a gumik egyik fele jobban érintkezik az úttal, emiatt pedig jobban, gyorsabbak kopik. A futómű beállítása lehet alapból beállítási hiba, de az is előfordulhat, hogy az úthibák miatt elállítódik az autó futóműve, és nem vesszük észre. Érdemes tehát rendszeresen ellenőriztetni a futóművet.

A felfüggesztés alkatrészeinek hibája, kopottsága kagylós kopást eredményezhet. A felfüggesztést is rendszeresen kell ellenőrizni, ha meg akarjuk előzni ezt a gumiproblémát.