Időskori látásproblémák: a szürkehályog

Időskori látásproblémák: a szürkehályogAz egyik leggyakoribb látásprobléma, ami idős korban jelentkezik, a szürkehályog. A látásprobléma jellemzője, hogy a szemlencse elhomályosul. Nem csak idős korban jelentkezhet ez a probléma, hanem lehet veleszületett is, valamint sérülés, vagy egyéb fizikai, kémiai behatás eredményeként is megjelenhet.

A szürkehályog nagyon komoly problémának számít, mivel szürkehályog műtét nélkül vaksághoz vezet, egyéb gyógymódja nincs a betegségnek.

A szürkehályog tünetei hasonlóak más, egyéb szembetegségekhez, így minden esetben szemész szakorvoshoz kell fordulni, ha jelentkeznek az alábbi tünetek: a képeket homályosan, a színeket fakónak látjuk. Mindezek mellett a látásélesség is fokozottam romlik, valamint az erős fény is káprázást okozhat a szemben.

Amennyiben szürkehályog műtétre szánjuk magunkat, szükség lesz a műtét előtti vizsgálatra. A többi lézeres szemműtéthez hasonlóan a kontaktlencse viselését mellőzni kell a vizsgálat előtti hetekben, hogy szem szaruhártyája visszanyerje eredeti alakját. A vizsgálat általában kb. 2 órán át tart, előtte a pupillát kitágítják szemcsepp segítségével, így a vizsgálat után az autóvezetés nem ajánlott, mivel a pupilla tágításának eredménye tovább tart, mint a vizsgálat időtartama.

A modern szürkehályog műtétek előnye, hogy nincs szükség altatásra a kezelés elvégzéséhez, valamint nem kell megvárni, amíg a szürkehályog probléma olyan súlyos, hogy hatással van a páciens mindennapi életére, hanem a betegség kezdeti szakaszában elvégezhető a műtét, ami tökéletes megoldást nyújt a problémára.