A rágcsálók elleni védelem és irtásuk

A rágcsálók elleni védelem és irtásukA rágcsálók gyakran megjelennek olyan helyeken, ahol nem szeretnénk. Ilyen lehet pl. otthonunk, terménytárolók, raktárhelyiségek stb. Mivel számos problémát hoznak magukkal, így oda kell figyelni a megelőzésre, és ha már elterjedtek, a megfelelő rágcsálóirtásra is.

Általában a probléma a hidegebb hónapokban jelentkezik, mivel rendszerint ilyenkor keresnek menedéket a rágcsálók fedett, vagy akár fűtött helyeken. Elősegíti még a rágcsálók elterjedését, ha csapadékos az időszak, mivel ilyenkor gyorsabban szaporodnak.

Leggyakrabban egerekkel, patkányokkal találkozhatunk otthonunkban. Első lépésben, főleg, ha csak 1-1 állattal van dolgunk, akkor megpróbálhatjuk az alább bemutatott módszerekkel elhárítani a problémát. Ha nem jutunk sikerre, vagy csak biztosra akarunk menni, akkor hívhatunk profi rágcsálóirtó céget is.

A patkányirtás, egérirtás során az egyik leghatásosabb módszer az, ha speciális patkánymérget alkalmazunk, speciális, a patkányok számára kialakított etetőben. Az ilyen etetők előnye, hogy más kisállatok, és kisgyerekek sem férnek hozzá a méreghez, csak a patkányok, így nem kell attól félni, hogy házi kedvencünk vagy gyerekünk hozzájusson az ártalmas anyagokhoz.

Ha a méreg nem vezetett megoldásra, vagy csak nem bízunk meg benne, akkor fizikai módszereket is alkalmazhatunk. Ezek közül az olyan csapda, amibe, ha bemászik az állat, nem tud kijönni. Emellett gyakori megoldás a külön erre a célra kapható ragasztó használata. Ezeknek a megoldásoknak a lényege, hogy kell valamilyen finomságot kell elhelyezni a csapdában vagy a ragasztó közepén, hogy az egereknek, patkányoknak legyen oka odamenni.