A dietetikus feladatai

A dietetikus feladataiA dietetikus az egyetlen olyan táplálkozási tanácsadással kapcsolatos foglalkozás, amihez valamilyen végzettségre van szükség. Ennek megfelelően a dietetikusok számos olyan feladatot el tudnak látni, amihez alapos ismeretekre van szükség a táplálkozásról.

Dietetikus a kórházi intézményekben

A dietetikusok egyik legfontosabb feladata, hogy segíteni tudnak betegeknek kórformák szerinti vagy az egyedi diétás étrend elkészítéséhez, felvilágosítja a beteget és a családtagokat a diéta jelentőségéről és követelményéről. Ismeri a speciális étrendeket, a betegségek és az étrend összefüggéseit, tájékozott a táplálkozási modellekről, az új irányzatokról, a gasztronómia és a nemzetiségek, a vallás összefüggéseiről.

Dietetikus a közétkeztetésben

Nem csak a kórházakban, hanem a közétkeztetésben is fontos szerepel töltenek be a dietetikusok. Kiszámítják a tápanyagszükségletet, meghatározzák az ételek elkészítéséhez szükséges tápanyagok mennyiségét és minőségét, megszervezik az élelmezési üzem munkáját, irányítják a napi feladatok elvégzését.

Ismerik az élelmiszereket és nyersanyagokat, kezelik a konyhai berendezéseket és gépeket, eszközöket.

Dietetikus a sporttáplálkozásban

Kiszámítja a sportolók személyre szabott tápanyagszükségletét, megtanítja a sportolókat a diétás étrend összeállítására, a tápanyagtartalom kiszámítására, az ételek elkészítésére. Amatőr sportolóknál is fontos, azonban profi sportolók számára elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás, mivel jelentősen hozzá tud járulni a sportolók teljesítményéhez.