Mi az a superfood?

Mi az a superfood?Egyre többet hallhatjuk a superfood, szuperélelmiszer kifejezést a reklámokban. De mit is jelent ez pontosan? A superfoodsra jellemző, hogy természetes élelmiszerek, tehát nem tartalmaznak mesterséges adalékokat, hanem az összetevők természetes formájukban fordulnak elő.

Jogilag nincs meghatározva, hogy milyen élelmiszerek hívhatók superfoodnak, így a marketing miatt rengeteg olyan élelmiszerre is használják, amelynek semmi köze nincs az egészséghez vagy a természetességhez.

A superfoodok lényege, hogy fogyasztásuk önmagukban fedezni tudja az emberi szervezet táplálékigényét, így ezek fogyasztásával ki lehet váltani olyan egyéb élelmiszereket, melyek kevésbé egészségesek. Természetesen nem kötelező csak superfoodot fogyasztani, hanem a megszokott étkezéshez, ételekhez is hozzá lehet adni, vagy csak a legegészségtelenebb hozzávalókat is ki tudjuk váltani egészségesebb megoldással.

A superfoodok olyan tápanyagokban gazdag élelmiszerek, mint pl. speciális enzimek, zsírsavak, ásványi anyagok, ritka vitaminok, kiváló minőségű fehérjék. A superfoodok ezeket nem csak, hogy tartalmazzák, hanem kevesebb étel fogyasztása is elég ahhoz, hogy szervezetünk hozzájusson a megfelelő mennyiségű egészséges tápanyaghoz.

Mivel a megfelelő mennyiségű tápanyag nem minden esetben oldható meg étel formájában, így ma már vásárolhatunk kivonatokat, koncentrátumokat. Ezek rendelkeznek a superfoodok minden előnyös tulajdonságával, és fogyasztásuk is lényegesen egyszerűbb, mint az ételek elkészítése, fogyasztása.