Tudnivalók az okos otthonokról

Tudnivalók az okos otthonokrólAz okos otthonok olyan lakást, házat jelentenek, melynél a műszaki berendezések, az otthoni eszközök egy rendszerbe vannak kötve, és a wifi, az internet segítségével akár okostelefonról is működtethetők, irányíthatók. Nem árt azonban megismerkedni a részletekkel, mielőtt belevágnál egy okos otthon készítésébe.

Magasabb kiépítési költségek

Minél több eszközt szeretnél az okos otthon rendszerébe bekötni, annál magasabb költségekkel lehet számolni. Általában pl. a függönyök felszerelése nem egy drága dolog, azonban, ha okostelefonról szeretnéd irányítani a függönyöket is, akkor elektronikai berendezésekre lesz hozzá szükséged. Ugyanez igaz a többi eszközre is. Pl., az egyszerű termosztát általában elég a fűtés szabályozására, azonban okos otthonhoz olyan kell, amely ismeri a wifit.

Magasabb javítási költségek

Ha bármilyen probléma lépne fel okos otthonod berendezéseiben, az okos otthon működésében, akkor valószínűleg szakemberre lesz szükséged a probléma javításához is, amely költséges lehet. Pl., ha a megszokott függönynél valami meghibásodik, könnyű cserélni, javítani. Ha az okos otthon függönyt vezérlő rendszere elromlik, szakemberre lesz szükség a javításhoz, ha pedig cserélni kell valamilyen eszközt, az szintén nem lesz olcsó mulatság.

Sokkal kényelmesebb

A hátrányokat azonban sokak számára több mint ellensúlyozzák az előnyök. Minél több otthoni eszköz van egy rendszerbe kötve, annál egyszerűbb lesz az otthoni folyamatok irányítása, akár házon kívülről is, az internet segítségével.