Lézeres szemműtét utáni sportolás

A sportolás rengeteg ember mindennapjaihoz hozzátartozik, így lehetséges, hogy aki lézeres szemműtétre vállalkozik, tudni szeretné, hogy a beavatkozás után mikor tud újra sportolni. Cikkünkben ehhez fogunk segítséget nyújtani.

Amit meg kell említeni, hogy minden esetben meg kell várni azt az időszakot, amit az orvos javasol szemműtét után, az itt bemutatott adatok tájékoztató jellegűek, minden egyes szem másképp viselkedik a lézerkezelés után.

A könnyebb sportokat, mely nem jár kontakttal, akár a szemműtét után egy héttel is el lehet kezdeni. Ilyen lehet pl. a jóga, vagy a futás.

A csapatsportokat, melyek minimális kontakttal járnak (kosárlabda, röplabda) 2-3 héttel a lézerkezelés után el lehet már kezdeni.

Akkor kell többet várni, ha olyan sportot szeretnénk űzni, mely sok érintkezéssel, ütéssel járhat a szem számára. Ilyenek pl. a küzdősportok, az úszás, a labdarúgás, síelés stb. Ezeknél akár 6-10 hetet is kell várnunk, mivel ilyen sportoknál a szemet sok, nagy erejű ütés, vagy vízzel való érintkezés érheti, melyek rossz hatással lehetnek a szemműtét utáni regenerációra.

Ahogy a bevezetőben is írtuk, az adatok tájékoztató, általános jellegűek. Minden esetben konzultálni kell a szemműtétet végző szemész orvossal, hogy a gyógyulási folyamat figyelembe vételével tudjon pontos időt mondani arra, amikor biztonságos sportolni!